1 Kasım 2012 Perşembe

MEVLÂNÂ HZ. ' NİN İLETİŞİM TEKNİĞİ

Âyet-i Kerîme : "Allah, elbette (O'na gönülden) iman edenleri de bilir, iki yüzlüleri de bilir."

(Ankebut, 11)

Hadis-i Şerif : "Müslüman kardeşine hakaret etmek, kişiye şer olarak yeter."

(Müslim, Birr 32; Buhârî, Edeb 57; Ebû Dâvud, Edeb 47; Tirmizî, Birr 24; İbn Mâce, Duâ 5)


MEVLÂNÂ HZ. ' NİN İLETİŞİM TEKNİĞİ





Hz. Mevlânâ'nın bir talebesi evlenmiş, hayata karışmıştı. Ziyaretine geldiğinde, talebesinin kılık kıyafetinden ihtiyaç sahibi olduğunu anlamıştı. Fakat halk içinde mahcup etmeden ona nasıl yardım edebilirdi?

Nihayet bulduğu çareyi tatbike koyuldu. Kalkıp gitmek üzere olan talebesine seslendi:

"Osman! Sen eskiden çok mütevâzı biriydin, şimdilerde biraz gurura kapılmış görüyorum seni. Çünkü o zamanlarda gelip elimi öperdin. Halbuki şimdi uzakta oturuyorsun, ne yanıma yaklaştığın var ne de elimi öptüğün!"

Osman, kapının yanındaki yerinden mahcubiyetle kalktı, Mevlânâ'nın yanına yaklaşıp eline sarıldı. O sırada avucu içine önceden hazırladığı altınları kimsecikler görmeden Osman'ın avucunun içine koyarak elini kapatan Mevlânâ, şu tembihte bulunmayı da ihmal etmedi:

"Osman! Ben el öptürmeyi çok severim, sık sık gelip elimi öpmeni istiyorum!"

Osman avucu içindeki altınları sımsıkı tutup çıkarak evinin yolunu tutarken, bu zarif anlayış karşısında öylesine duygulandı ki; yol boyunca gözyaşlarını tutamadı.

Ahmed Şahin

Erkam Takvim Arkası

EDİTÖRÜN NOTU : "Ne güzelsin ey Mevlânâ, ey incelikler sultânı, ey Peygamberimizin yolunun takipçisi! Gayri müslimler bile sana hayran, A.B.D'de en çok satılanlar arasında senin kitabın var, seni anlamak için üniversiteler kürsüler kuruyor! Ne mutlu Anadolu'dan çıkıp dünyaya mâlolmuşsun, Rabbim güzel cennetinde bizleri de seninle beraber eylesin... Amin." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder