3 Nisan 2010 Cumartesi

EVLİLİK ÜZERİNE

Hadis-i şerif: Bir hanımla dört hasletten dolayı evlenilir:

1-Malı
2-Soyu sopu
3-Güzelliği
4-Dindarlığı

Sen dindar olanı tercih et, mesut olursun. (İbni Mace; Nikah,6)

Hadis-i şerif: Kadınları sırf güzellikleri için nikahlamayınız. Çünkü onların güzelliği, onları böbürlenmek ve kibirlenmek gibi tehlikelere sürükleyebilir. Kadınları sırf malları için nikahlamayınız. Çünkü mal üstünlüğü onları azdırabilir ve isyana sevk edebilir. Lakin kadınları dindarlıkları için nikahlayınız. Şüphesiz burnunun bir kısmı delik, kulağı kesik ve teni siyah dindar bir cariye, dindar olmayan hür ve güzel kadından daha efdaldir.
                                                           (İbni Mace; Nikah,1859)

Bunlari soyleyen kim? Ağzından yanlış bir kelime çıkmasına Allah tarafından müsaade edilmeyen Sevgili Peygamberimiz(s.a.v). Demek ki yuzde yuz dogru. O halde cevremize bakıyoruz, neden gencler evlenmiyor yaşları çok ilerlemesine rağmen bunu anlayamıyoruz. Aslında anlaşılmayacak hiçbir şey yok. "Evleneceğim de ne olacak?" düşüncesi var çünkü. Bu düşünce niye var, çünkü evlilikteki bu kutsal anlam, bir nesil yetiştirme, o neslin yapacağı hayırlı hizmetlerin bizim arkamızdan ebedi sermaye olacağı fikrini onlara anlatamıyoruz. Bir insanın bir işe karar vermesinin arkasındaki en önemli neden nedir: Doğru güdülenme.

"Evlen oğlum, evlen kızım, mürüvvetini göreyim, torun seveyim. Yaşın geçiyor, filanca da evlendi, ailemizin şanı yürüsün, bak okulun bitti, işin var, herşeyin yerinde vs. vs. vs."

Bunlar zamanımızın okuyan,öğrenen,araştıran,düşünen gençleri için yeterli sebepler o-la-maz! Peygamberimizi yeteri kadar, gereği gibi sevmeyen, ashab-ı kiramın hayatından örnekleri bilmeyen genç, evlense de eşinin hakkını veremez, ona hak ettiği sevgi ve saygıyı göstermekte zorlanır, kendi amaçsızlığı yüzünden eşinin de hayatını kabusa çevirebilir Allah korusun.

Her evlilik mükemmel olamayacağı gibi zaten olmak zorunda da değildir, ne Allah dostları var ki eşlerinin kötü muamelesine sabrede sabrede Allah'a vasıl olmuşlar, gerçek aşkı bulmuşlar. Hatayı hep kendilerinde arayan tavırlarından dolayı Allah onlara ne güzel kapılar açmış, ne güzel yollar göstermiş! Burası dünya hayatı olduğuna göre, türlü fedakarlıkları gerektirdiği de aşikar. Tabi öyle örnek evlilikler de var ki, niyet halis, hedef müşterek -Cenab-ı Hakkın rızası-, dünya malıyla ilgili hiçbir hırsa kapılmadan, israfa kaçmadan, başa her gelenin Allah'tan olduğunun tam bir teslimiyetle kabülünün sonucunda, daha dünya hayatında ulaşılan huzurlu ve mutlu, saadet dolu yuva!

Evlenmemek çözüm olmadığı gibi, doğru örnekler okunmadan, bilinmeden kafaca tam bir hazırlık yapılmadan, sadece çevre baskılarıyla girişilen evlilikler de elbette çözüm değil. Gaye samimi olarak, düzgün ve imanlı nesil yetiştirmek olursa ve ihlaslı dualar da eklendiğinde, Allah'ın yardımının geleceği MUHAKKAKTIR. Tabi ihlaslı dualar, yalnızca kendimizin ve ailemizin yaptığı dualardan ibaret kalırsa yine yetmeyebilir. Muhtaca, yetime, hastaya bol bol maddi,manevi yardım yapmalıyız ki, Cenab-ı Hakkın rahmetini üzerimize çekebilelim.

Çocuklar bilir, hani atari,bilgisayar oyunlarında bonuslar vardır, onları almaya çabalar oyuncu; işte bu muhtaçlar da yeryüzü oyununda bize sunulan bonuslar! Onlara ne kadar el uzatabilirsek, ne kadar çok o bonuslardan toplayabilirsek, hedefe ulaşmamız o kadar kolaylaşır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder