17 Kasım 2012 Cumartesi

BİZİ UNUTTUNUZ

Âyet-i Kerîme : "Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz."

(Anekbut, 57)

Hadîs-i Şerif : "Allah Teâlâ kullarına lütufkârdır. Onlara kolaylık gösterilmesine memnun olur. Zorluk çıkaranlara ve başkalarına vermediği başarıyı ve sevabı, kolaylık gösterenlere verir."

(Müslim, Birr 77. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 10; İbni Mâce, Edeb 9.)




BİZİ UNUTTUNUZ  "Siz aydınlıkta, bizler karanlıktayız!"


  



Cuma geceleri yahut Cuma günü, ölenlerin ruhları evlerinin kapılarına gelir ve şöyle hitap ederler:

"-Ey sevgili oğlum, ey sevgili kızım, ey kardeşim, ey evimde oturanlar! Türlü türlü nimetler yiyorsunuz, biz kabirde aç ve susuz, karanlık bir yerdeyiz. Siz aydınlıkta, biz karanlıktayız. Siz yumuşak yataklarda, biz ise çıplak topraktayız. Bizi hiç anmıyorsunuz, bizi unuttunuz. Sizden rica edip yalvarıyoruz. Bizim için sadaka verip hayırlar yapınız. Bizim için dua ve istiğfar ediniz ki, bizlere yiyecek, aydınlık, yatak ve örtü olsun. Bu yapacağınız hayırlar, sadakalar, dua ve istiğfar, ziyaretler bizim için büyük hediyedir." diye sabaha kadar yalvarırlar.

"-Hiç olmaz ise bunları yapmazsanız, sofranızdan artmış ekmekleri köpeklere, kedilere ve kuşlara bizim ruhumuz için veriniz. Bize sevabını bağışlayınız." derler. Bu kimselerin akrabasından birisi hayır yapınca çok sevinirler.

"-Allah sizden razı olsun, sizleri de Allah sevindirsin, bizi unutmadınız, Allah sizi iki cihanda aziz eylesin." deyip giderler. Şu kimseler ki ölülerini hayır ile anmazlar, ölülerinin ruhları da şöylece beddua ederler:

"-Sizler bizi mahrum ettiğiniz gibi, Allah da sizleri mahrum etsin!" deyip boyunları bükük ve üzüntülü olarak geri dönerler.

Nasıl olsa sonumuz ölümdür, hayır ile anarsak hayır ile anılırız.

Herhangi bir müslüman, kıldığı bir namazın veya tuttuğu bir orucun veya okuduğu bir Kur'ân'ın veya verdiği bir sadakanın sevabını, gerek hayatta olsun gerek hayatta olmasın diğer bir müslümana veya bütün müslümanlara hediye edebilir ve bu câizdir. Bu cevap onlara verilir ve her birinin aynı sevaba sahip olacağı fazl-ı İlâhî'den beklenir.

Büyük İslam İlmihali

Erkam Takvimi Arkası 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder