25 Ağustos 2011 Perşembe

BÜTÜN VARLIKLARIN RABBİ (ERKAM TAKVİMİ ARKASI)

Abbasi halifesi Hârûnürreşid'in muasırı, güzel ve hikmetli söz söylemesiyle tanınan Behlûl Dânâ (ö.799), Halife'ye irşad ve ikaz yollu sözler söyleyerek hata ve kusurlarını yüzüne söyleyebilen deli görünüşlü akıllılardan (ukalâ-yı mecânîn) biridir.

Bu bakımdan akıllı ve ağırbaşlı kimselerin yapamadığı veya söyleyemediği birçok şey ona nisbet edilir.

Bir sebepten ötürü Hârûnürreşîd, ülkesinde yaşayan gayri müslimlere kızar ve "Ya müslüman olmalarını, ya da Abbasi mülkünü terketmelerini isteyen" bir ferman yazdırır.

Bunun üzerine çaresiz kalan gayri müslimler, Behlûl Dânâ'nın kapısını çalıp olanı biteni anlatırlar. Behlûl de, gereğini yapacağını söyleyerek onları teskin eder.

Vakit gelince, aşkam namazını kıldırmak üzere mihraba geçen Behlûl Dânâ, Fatiha Suresi'ni okurken, "Rabbul âlemîn" lafzını "Rabbul mü'minîn" şeklinde tilâvet eder. Arkasında namaza duran Hârûnürreşîd yüksek sesle, "Rabbul âlemîn" diye düzeltir. Fakat Behlûl Dânâ yanlış okumakta ısrar edince, tekrar Hârûnürreşîd'in tashîhine muhatab olur.

Aynı hata, aynı uyarı üç kere tekrar edildikten sonra, Hârûnürreşîd dayanamaz ve hiddetle bağırır:

"-Ne yaptın? Namazı bozdun!"

Bunun üzerine aradığı fırsatı bulan Hazret-i Behlûl, şu hikmetli karşılığı verir:

"-'Rabbul âlemîn' yerine 'Rabbul mü'minîn' okununca namazın bozulduğunu biliyorsun da, müslüman değildir diye insanları yurtlarından sürüp atmanın dinine zarar vereceğini biliyor musun?!"

Hadis-i şerif: "Zayıflarla ilgilenmede bana yardımcı olun. Çünkü siz, içinizdeki zayıflar sebebiyle yardım görebilir ve rızıklanabilirsiniz."

ERKAM TAKVİMİ ARKASI

     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder