14 Ocak 2010 Perşembe

İNFAK AYETLERİ

1-Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: 'Hayır namına nafaka olarak vereceğiniz şey, ana babanın, akrabaların, yetimlerin, miskinlerin, yolda kalmışların hakkıdır. Hayır namına ne yaparsanız, muhakkak ki Allah onu bilir.'

                                                                                                                               (Bakara,215)


2- Mallarını Allah yolunda sarfedenlerin hali bir taneye benzer ki tanede yedi başak sürmüştür, her başakta yüz tane vardır. Allah, dilediğine daha da katlar. Allah'ın ihsanı geniş, bilgisi tamdır. O kimseler ki mallarını Allah yolunda sarfedip sonra verdikleri infakın arkasından başa kakmayanlar ve eza,incitme yapmayanlar. Onların Rableri katında ecirleri vardır, onlara korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır. İYİ BİR SÖZ VE BİR KUSUR BAĞIŞLAMAK, ARKASINA EZA TAKILACAK SADAKADAN DAHA HAYIRLIDIR. Allah Gani'dir,Halim'dir. Ey iman edenler! SADAKALARINIZI BOŞA ÇIKARMAYIN BAŞA KAKARAK, GÖNÜL KIRARAK. Malını insanlara gösteriş olsun diye sarfeden kimse gibi, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan kimse gibi. Böyle kimsenin misali şuna benzer ki; üzerinde biraz toprak bulunan bir kayanın haline benzer. Ona şiddetli yağmur isabet edince onu yapayalçın bırakır. Böyleleri kazandıkları şeylerden takdir edilene erişemezler. Allah kafirler güruhunu hidayete eriştirmez. Mallarını sarfeden kimselerin hali ise, -ALLAH RIZASINI KAZANMAK VE KENDİ NEFİSLERİNİ SEBATKAR KILMAK İÇİN-, tepedeki bir bahçenin haline benzer ki, oraya kuvvetli bir yağmur isabet etmiş de, meyvelerini iki kat vermiştir. Ona bol yağmur isabet etmese dahi bir çisenti gelir. Allah, sizin yaptıklarınızı görür.

                                                                                                                                 (Bakara, 261-265)

3-Ey iman edenler! Kazandıklarınızdan, sizin için yerden çıkardığımız mahsullerden,iyilerinden Allah için sarfedin. Onların habis olanlarını infak ederek vermeye yeltenmeyin. KENDİNİZİN DAHİ ALAMAYACAĞI DÜŞÜK ADİ ŞEYLERDEN VERMEYİN. Bilin ki Allah ganidir, övülmeye layıktır.

                                                                                                                                      (Bakara, 267)

4-Şeytan size fakir olacağınızı vaadeder ve sizi fuhşa, çirkin şeylere teşvik eder. Allah da size kendi tarafından bir mağfiret ve fazlından vaadediyor. Allah'ın kudreti geniş, ilmi de çoktur.

                                                                                                                                        (Bakara,268)

5-Eğer sadakaları aşikar olarak verirseniz o ne güzel! Eğer onu gizleyerek fakirlere verirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. VE SİZİN GÜNAHLARINIZDAN BİR KISMINA KEFARET OLUR. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

                                                                                                                                          (Bakara,271)

6-Allah yolunda nefislerini korumak için kenara çekilen fakirler ki, onların arz üzerinde kazanç için gitmeye güçleri yetmez. İffetli ve çekingen oldukları için bilmeyenler onları zengin zannederler. SEN ONLARI SİMALARINDAN TANIRSIN. İnsanlardan isteyerek onları rahatsız etmezler. Hayır namına ne infak ederseniz muhakkak Allah onu bilir. İşte o kimseler ki mallarını geceve gündüz infak ederler, gizli ve aşikar verirler. İşte onların ecirleri Rableri katındadır. Onlara hiçbir korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır.

                                                                                                                                    (Bakara; 273,274)


7-Genişliği semalar ve arz kadar büyük olan Cennet ve Rabbinizin mağfireti için yarışın.O Cennet ki muttakiler için hazırlanmıştır.O kimseler ki;

-Bollukta ve darlıkta infak yaparlar
-Öfkelerini yenerler
-İnsanların yaptıkları kusurları affederler.

Allah iyilik yapanları sever.

                                                                                                                                 (Al-i İmran,134)

8-Araplardan bazı kimseler var ki, Allah'a ve ahiret gününe inanır. Yapmış olduğu infakı Allah'ın indinde yakınlık ve Peygambere dua vesilesi sayar. Dikkat edin! Gerçekten kendileri için yakınlıktır. Allah onları rahmetine koyacaktır. Şüphesiz Allah çok bağışlayan ve merhamet sahibidir.

                                                                                                                                         (Tevbe,99)


9-Onların mallarından sadaka al. Onları temizleyesin. Onun ile onları pak edesin. Ve onlara dua et. Şüphesiz senin duan onlara sükunet verir. Allah iyi işiten, her şeyi bilendir. Bilmediler mi? Şüphesiz Allah O, kullarından tevbeyi bizzat kabul eder ve sadakaları alır. Şüphesiz Allah O, tevbeleri kabul edici, merhametli olandır.

                                                                                                                                  (Tevbe; 103,104)


10-O kimseler ki zekatlarını verirler, ve onların kalpleri çarparak, gerçekten onlar Rablerine döneceklerinden dolayı. İşte onlar hayırda acele edenlerdir. Ve onlar bunda öne geçenlerdir.

                                                                                                                                  (Mü'minun; 60-61)

11-Sizden fazilet ve servet sahibi olanlar vermekte kusur etmesinler akrabalara, yoksullara, Allah yolunda hicret edenlere. Affetsinler, bağışlasınlar. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah çok bağışlayan, merhamet sahibidir.

                                                                                                                                             (Nur,22)

12-Onlara denildiği vakit: 'Allah'ın size verdiği rızıktan infak edin.', KÜFREDENLER İMAN EDENLERE DEDİ: 'BİZ Mİ DOYURACAĞIZ O KİMSEYİ? DİLEMİŞ OLSAYDI ALLAH ONU DOYURURDU. Gerçekten siz ancak açık bir sapıklık içindesiniz.

                                                                                                                                            (Yasin,47)

13-Size verdiğimiz rızıktan harcayın sizden birinize ölüm gelmeden önce, 'Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de, sadaka versem ve salihlerden olsam!' demezden önce.  

                                                                                                                                    (Münafikun,10)

14-Sakın Allah'ın kendilerine ihsan ettiği nimetlerden başkasına vermek hususunda cimrilik gösterenler, bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar, bilakis bu, onlar için bir şerdir. Cimrilik yaptıkları şey, kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır.

                                                                                                                                      (Al-i İmran,180)

Hadis-i şerif: (Ebu Hureyre (r.a)'den rivayetle)

"Kim Allah kendisine mal vermiş de zekatını vermemişse, zekatı verilmemiş olan malı, kıyamet gününde, iki gözü üstünde iki siyah nokta bulunan korkunç, zehirli erkek bir yılan suretine konulur ve bu korkunç yılan, kıyamet gününde mal sahibinin boynuna sarılır. Sonra ağzı ile sahibinin çenesini iki tarafından yakalar ve:
'Ben senin malınım, ben senin hazinenim!' der.

15-Onların mallarında isteyen ve (iffetinden dolayı istemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.

                                                                                                                                            (Zariyat,19)

16-Sadakalar(zekatlar), Allahtan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekat toplayan memurlar, Allah yolunda cihat edenler, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar, (özgürlüğüne kavuşturulacak olan) köleler, borçlular, yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

                                                                                                                                               (Tevbe,60)

NOT: Zekat verirken öncelikle fakir olan kardeşler, kardeş çocukları, amca, hala, dayı ve teyzeler, sonra bunların çocukları ile diğer akrabalar, iş arkadaşları, komşular ve aynı şehir veya köyde yaşayanlar şeklinde bir sıra gözetilmesi uygun görülmüştür.

17-Görmediler mi? Allah dilediğine rızkı genişletir, hem de daraltır. Şüphesiz bunda inanan bir kavim için ibretler vardır. Öyle ise akrabaya hakkını ver, miskinlere de, yolda kalmışa da. Allah'ın zatını isteyenler için bu daha hayırlıdır. İşte onlar felaha erenlerdir. İnsanlara 'mallarında artış olsun' diye verdiğiniz faiz Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekat ise, işte ecirlerini kat kat artıranlar bunlardır.
  
                                                                                                                                         (Rum, 37-39)

18-De ki: 'Rabbim kullarından dilediğinin rızkını genişletir, dilediğini de kısar. Hayır namına ne infak ederseniz O, karşılığını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

                                                                                                                                              (Sebe,39)
19-Onlar diyorlar ki: 'Allah'ın Peygamberinin yanındakilere infak etmeyin, hatta dağılıp gitsinler. Göklerin ve yerin hazineleri Allah'ındır. Lakin münafıklar anlamazlar.

                                                                                                                                         (Münafikun,7)

20-SEVDİKLERİ TAAMLARDAN YEDİRİRLER, miskine, yetime, esire. (Derler): 'Biz ancak Allah rızası için size yediriyoruz, sizden bir karşılık da istemiyoruz, bir şükür de. Çünkü biz korkarız; Rabbimizden, bed çehreli sıkıntılı bir günün azabından. Allah onları o günün şerrinden korur ve onların yüzlerine parlaklık ve sevinç konur.

                                                                                                                                          (İnsan, 8-11)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder