5 Ocak 2010 Salı

NAMAZ SUÇU ENGELLİYOR (Murat BİRSEL/Star)

Time dergisinin (2009 Subat) ozel sayisinin kapaginda dua eden bir kadin resmi var ve 'Inanc nasil tedavi eder?' diye yaziyor. 'The Secret' filminde de bahsi gecen, 'Washington Deneyi'ni cagristirdi.

'Washington Deneyi' diye bilinen olay, 1993 yilinda ABD Baskenti'nde halka haber vermeksizin yapilan ve sekiz hafta boyunca devam eden bir toplu meditasyon surecinde sehirde suc oraninin yuzde 20 oraninda dusmesinin bilimsel kabul gorup kayda gecirilmesiydi. (Internette arama motoruna 'Washington meditation crime' yazdiginiz anda butun bilgiye ulasabilirsiniz.)

Sehirde kimse bilmiyor ama birileri, 'iyilikler guzellikler uzerimize olsun' seklinde huzur cagrisi yapip bu enerjiye yogunlastiginda oranin sakinleri bir anda 'sanki' daha iyi insanlar oluyor.

Benim de aklima dustu ki; bir huzur, ic guzellik, husu ve iyiliklere dair titresimler barindiran namaz benzer bir islev goruyor olabilir diye...

Uzun lafin kisasi kendimce dedim ki:

Washington deneyi dogru ise camilerinde namaz kilinan sehirlerdeki suc orani namaz kilinmayan sehirlere oranla cok daha dusuk olmali!

(Püf noktasi: Kilanlar kilmayanlari da pozitif etkiliyor.)

Bu bir varsayim, tespit edip dogru mu degil mi, hayatin gerceklerince teyid ediliyor mu bakmak lazim...

Baktim nitekim!

Ve dunya genelinde bir ulkede namaz kiliniyorsa toplam suc istatistiklerinin hemen hepsinde Musluman toplumlarda suca egilim dusuk cikiyor.

Elalem bu gercegin farkinda mi?

Elbette! Islam ulkelerinde cinayet orani neden dusuk diye cok ciddi bilimsel calismalar yapiliyor.
(Cordova,Ana; 'An Examinational Causes of Low Murder Rates in Islamic Societies' : American Society of Criminology)

Fazla bahsetmeseler, yuksek sesle dile getirmeseler de haril haril arastiriyorlar.

Gerci namaz baglantisini kuran yok sanki...

Belki bundan sonra birileri Londra,Paris benzeri sehirlerde cami olan bolgedeki suc oranini sehir geneline kiyaslamayi dusunur.

Keske...

Tahminimce neticesi de dunyayi dusundurur!

Murat BİRSEL/Star

(Allah razi olsun bu guzel yazidan dolayi Murat BİRSEL'den)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder