5 Mart 2012 Pazartesi

250 MİLYONU DEĞİŞTİREN 5 AKÇE !

Âyet-i Kerîme: "Biliniz ki, Allah'ın cezalandırması çetindir, ve yine Allah'ın bağışlaması ve esirgemesi sınırsızdır." (Mâide, 98)

Hadis-i Şerif: "Kulların amelleri, Rabbü'l-âlemînin yüce huzûrlarına Pazartesi ve Perşembe günleri arzolunur. Bu sebeple ben de amelimin, oruçlu bulunduğum bir sırada arz edilmesini isterim."
(İbn Mâce, sıyâm 42; Ahmed b. Hanbel, V, 200, 205-206, 208-209)


250 MİLYONU DEĞİŞTİREN 5 AKÇE ! (ERKAM TAKVİMİ ARKASI)

          ENDONEZYA  

Kendi hâlinde tüccardı. Bir gün, kumaşları gemiye yükledi, Endonezya'ya gitti, oraya yerleşti. İşini orada sürdürdü. Kumaşları kaliteli, halkın aradığı cinstendi. Kendisi de kanaatkârdı. Kazancı az olsun, temiz (helal) olsun fikrindeydi. Bir gün işyerine geç geldi. Eleman iyi kâr etmişti sattığı mallardan. Merak etti, sordu:

"-Hangi kumaşları sattın?"
"-Şu kumaştan efendim."
"-Nasıl olur?" diye hayret etti. "-5 akçelik kumaşı 10 akçeye nasıl satarsın?! Bize hakkı geçmiş adamcağızın. Görsen tanır mısın?"

Eleman gitti, müşteriyi buldu getirdi. Dükkân sahibi, müşteriyi karşısında görür görmez helâllik istedi ve fazla parayı uzattı. Müşteri şaşırmıştı. Durumu anlattı. Hadise kısa sürede dilden dile dolaştı. Çok geçmeden kralın kulağına vardı. Sonunda kral, kumaş tüccarını saraya çağırıp sordu:

"-Yaptığınız davranışı daha önce biz ne duyduk, ne de gördük! Bunun aslı nedir?"
"-Ben Müslümanım! İslâm dîni böyle emreder. Müşterinin bana hakkı geçmişti. Dolayısıyla kazancıma haram girmişti. Ben sadece yanlışı düzelttim."

Kral, "İslâm, Müslümanlık nedir?" gibi peşpeşe sorular sordu. Birer birer sorularını cevapladı. Kral ilk defa duyuyordu böyle bir dînin varlığını. Fazla zaman geçmeden İslâm'ı kabul etti. Daha sonra, kısa sürede de halk Müslüman oldu. 250 milyonluk nüfusa sahip bugünkü Endonezya'nın Müslümanlığı kabul etmesindeki sır, sadece 5 akçelik kumaştı.

Endonezya'nın İslâm'ı kabulünü araştırırsanız, bu hadiseye mutlaka rastlarsınız.

ERKAM TAKVİM ARKASI

Endonezya’nın tarihi hakkında bilinen en eski bilgiler, 4-5 bin yıl kadar önce, Malaysia’dan halkın gelip yerleştikleri hakkındadır. Eski çağlardan beri ülkenin üzerinde bulunduğu adaların deniz ticaretinde ehemmiyeti çok büyük olmuştur. Bu sebepten, halk genellikle denizci veya tüccardı. Tarih çağlarında ülke, Çin, Hindistan, İran ve Bizans İmparatorluğunun deniz ticâret yolu idi. Hâlen bu özelliğini muhafaza etmektedir. Eski çağlarda ticâret gemileri buraya uğrar, baharat, reçine ve değerli kereste alırlardı. Ticâretteki bu ehemmiyeti sebebiyle, dünyânın çeşitli yerlerinden Endonezya’ya gelip yerleşen insanlar ülkede yeni fikir ve geleneklerin yerleşmesine sebep olmuşlardı. Bu devirlerde ülkede aşîret idâreleri krallık hâline geldi. Öyle ki her ada ayrı bir krallıktı. Yedinci ve on üçüncü asırlara kadar bölgenin en güçlü krallıkları, Sumatra ve Java krallıkları idi. Güçlü olmalarının bir neticesi olarak da bölge ticâretine hâkimdiler. On ikinci ve on beşinci asırlarda Hindistan ve Malaysia’dan ticâret için buraya gelen Müslüman tâcirler İslâmiyetin yayılmasına vesile olmuşlardı. Halk İslâmiyeti hiçbir zorlama olmaksızın kabul edip benimsemişti. Bundan dolayı da İslâmiyet, Endonezya’da süratle yayıldı.     http://tr.wikipedia.org/wiki/Endonezya















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder