3 Mayıs 2011 Salı

KUTLU DOĞUM'A ÖZEL 40 HADÎS-İ ŞERİF


1- Ben, haklı olduğu halde bile çekişmeyi bırakan kimse için cennetin avlusunda bir köşk, şaka da olsa yalan söylemeyen kimse için cennetin ortasında bir köşk, ve ahlâkı güzel olan kimse için de, cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim. (Ebû Dâvûd,Edeb,7,V,150)

2- Cennette dışı içinden, içi dışından görülen (şeffaf) köşkler vardır. Bunlar; yumuşak ve tatlı konuşan, yemek yediren, oruca devam eden, insanlar uykuda iken namaz kılanlar içindir." (Tirmizî,Cennet,3,IV/673)

3- Mü'min ülfet eden (insanlarla iyi geçinen) kişidir. İnsanlarla iyi geçinmeyen ve kendisi ile geçinilmeyen kişide hayır yoktur. (Ahmed b. Hanbel,II,4,5,335,9436)

4- Doğru ve emniyetli tâcir, (kıyamet gününde) peygamberler, sıddîklar ve şehidlerle beraberdir. (Tirmizî,Büyu',4,III,515)

5- Bir kimse bir çocuğa, 'Gel sana şunu vereceğim.' der ve sonra da vermezse, bu (sözü) bir yalandır. (Ahmed İbn Hanbel,II,452)

6- Üç kimse vardır ki, kıyamet günü Allah onlar ile konuşmaz, onlara bakmaz ve onları temize çıkarmaz. Bunlar; yalan söyleyerek malına verilmiş miktardan daha fazla verildiğine yemin eden, müslümanın malını elinden almak için ikindiden sonra yemin eden ve suyunun fazlasını vermeyen kimsedir. Allahu Teâlâ da ona, 'Elinin emeği olmayan şeyin fazlasını men ettiğin gibi, bugün de Ben fazlımı (lütuf ve keremimi) senden men ediyorum.' der. (Buhârî,Ahkâm,48,VIII,124)

7- İman, yetmiş küsûr yahut altmış küsûr şu'bedir. Bunların efdali, 'Lâ ilâhe illâ'llah' sözü, en aşağısı da, yoldan eza verecek şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imandan bir şûbedir. (Müslim,İman,58,I,63)

8- Hayâ imandandır ve iman (sahipleri) de Cennet'tedir. Kötü söz ise eziyettendir, eziyet edenler de ateştedir. (Tirmizî,Birr,65,IV,365)

9- Muhakkak Allahu Teâlâ, sertlik ve kabalığa vermediği şeyleri (ecir ve mükâfâtları) rıfka ve güzel davranışlara verir, ve Allah bir kulu sevdiği vakit de ona rıfkı ihsan eder. Rıfktan mahrum olan bir ev halkı, (her şeyden) mahrum olurlar. (Taberâni,Kebîr,2274,II,306)

10- Cehennem, her yumuşak huylu, uysal, sakin ve kolaylık gösterenlere haram kılınır. (Ahmed İbn Hanbel,I,415)

11- Hiddet şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise ancak su ile söndürülür. Binaenaleyh, biriniz hiddetlendiğinde abdest alsın. (İbn Hanbel,IV,226)

12- Kuvvetli kimse demek, güreşte başkalarını yenen değil, ancak hiddet ânında kendine hâkim olandır. (Buhârî,Edeb,76,VII,99)

13- Her şeyde teennî ile (yavaş, temkinli) olmak hayırlıdır. Ancak ahiret amelinde (böyle değildir). (Ebû Dâvûd,Edeb,11,V,157)

14- İnsanları dine (tatlı sözle) davet edin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Uyumlu olun, geçimsiz olmayın. (Buhârî,Megâzî,60,V,108)

15- Kibir ve gururdan sakının. Zîrâ kibir, süslü elbise giyen adamda bulunur. (Taberânî,Evsat,547,I,329)

16- Allah dört kişiye buğz eder: Çok yemin eden satıcı, kibir eden fakir, zina eden ihtiyar ve zâlim hükümdar. (Nesâî,Zekat,77,V,86)

17- Ağız eğerek yapmacık konuşan kimseler helâk oldu. (Müslim,İlim,III,2055)

18- Biriniz malda, yaratılışta ve evlâtta kendisinden üstün olana (değil) aşağı olana baksın. (Buhârî,Rikak,30,7,187)

19- Sadaka maldan bir şeyi azaltmaz. Allahu Teâlâ, bir kulun şerefini (başkalarını) affı sebebiyle mutlaka yükseltir. Allah için tevâzû eden kimseyi de mutlaka yükseltir. (Müslim,Birr,69,III,2001)

20- Münâfık, iki sürü arasında dolaşan (yabancı) bir koyun gibidir; bazen bu sürüye, bazen de öteki sürüye gider. (Müslim,Sıfatu Münâfikîn,17,III,2146)

21- Ümmetim için korktuğum şeylerin en korkuncu Allah'a şirk koşmaktır. Dikkat edin, ben, güneşe taparlar, aya taparlar, puta taparlar demiyorum. Ancak Allah'tan başkası için yapılan ameller ve gizli şehveti (kastediyorum.) (İbn Mâce,Zühd,21,II,1406)

22- Bir koyun ağılına giren iki aç kurdun onlara zararı, hased ve mala düşkünlüğün müslümanın dinine verdiği zarardan daha çok değildir. (Tirmizî,Zühd,43,IV,588)

23- Ateşin odunu yediği gibi, hased de iyilikleri yer. Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da kötülükleri söndürür. Namaz, mü'minin nûrudur. Oruç da cehennemden koruyan bir siperdir. (İbn Mâce,Zühd,22,II,1408)

24- (Enes'e hitâben:) Evlâdım, gücün yettiği kadar kalbinde kimseye karşı kötü bir şey olmaksızın sabahlamaya, akşamlamaya çalış. (Tirmizî,İlim,16,V,46)

25- Ancak iki kişiye hased (gıpta) edilebilir: Biri, Allahu Teâlâ kendisine Kur'an (öğrenmesini) nasib etmiş, o da gece ve gündüz bununla meşgul olur. Diğeri, Allahu Teâlâ kendisine mal vermiş, o da bunu gece ve gündüz (Allah yolunda) sarfeder. (İbn Mâce,22,II,1408)

26- Ademoğlu karnından daha zararlı bir kap doldurmamıştır. Belini doğrultacak kadar birkaç lokma kişiye yeter. Mutlaka (çok) yemek gerekiyorsa, (karnını üçe bölmeli), üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesi için ayırsın (boş tutsun). (Tirmizî,Zühd,47,IV,590)

27- Ademoğlunun şu nimetlerden başkasında (şikâyete) hakkı yoktur: Oturacağı ev, avret yerlerini örten giyecek elbise, kuru ekmek ufağı ve sudur. (Tirmizî,Zühd,30,IV,572)

28- Sizden biriniz, günlük yiyeceğini bulur ve vücudu sıhhatte olduğu halde (tehlikelerden) emin olursa, (bütün) dünya kendisine verilmiş gibidir. (Tirmizî,Zühd,34,IV,574)

29- Sizden biriniz, mutlaka Allah'a hüsn-ü zan ederek (günahlarının affedileceğine yakînen inanarak) ölsün. (İbn Mâce,Zühd,14,II,1395)

30- Sizler, Allah'a gereği gibi tevekkül etseydiniz, (sabahleyin) aç olarak gidip (akşamleyin) tok olarak dönen kuşu rızıklandırdığı gibi, elbette sizi de rızıklandırırdı. (İbn Mâce,Zühd,14,II,1394)

31- Allahu Teâlâ, ecelini te'hir edip altmış yaşına ulaştırdığı bir kimsenin, 'Müsaade etseydin şöyle böyle yapardım.' gibi mâzeretlerini dinlemez. (Buhârî,Rikak,5,VII,171)

32- Allah katında en iyi amel, vaktinde kılınan namazdır. Sonra, anne-babaya itaat etmektir, sonra da Allah yolunda savaştır. (Buhârî,Edeb,1,VII,69)

33- ('Savaşmak istiyorum, fakat buna gücüm yetmiyor.' diyen bir adama:) Annene hizmet etmekle Allah'ın huzuruna çık. Bunu yaparsan, hem Hac, hem Umre yapmış, hem de mücâhid olmuş olursun. (Taberânî,Mu'cemü'l-Evsat,III,No:2936,434-435)

34- ('Allah yolunda savaşmak istiyorum.' diyen Talha b. Muâviye Es-Sülemî (r.a)'ye:) Annenin ayağına sarıl, cennet oradadır. (Taberânî,Kebîr,VIII,311,Hadis No:8162)

35- Rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isteyen, anne ve babasına ihsan ve ikramda bulunsun ve akrabalarını ziyaret etsin. (Ahmed b. Hanbel,3,156)

36- Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermiş olamaz. (Tirmizî,Birr,IV,338)

37- Kim ki, üç tane kız çocuğunu yetiştirir, güzel terbiye eder, everir ve onlara iyilikte bulunursa, onun için cennet vardır. (Ebû Dâvûd,Edeb,120,121,V,355)

38- Allahu Teâlâ bir kimseye sâlihâ bir kadın nasib ederse, ona dininin yarısında yardım etmiş olur. Arta kalan yarısında da Allah'tan korksun ve kendini korusun. (Taberânî,Evsat,I,Hadis No:976,522)

39- Kadın dört (haslet) için nikâh edilir: Malı, soyu sopu, güzelliği, dini. Sen dindar olanı tercih et ki, ellerin topraklansın (hayır bulasın). (Buhârî,Nikâh,15,VI,123)

*** 40- Yetimlerden üç kişiye yardımda bulunan kimse, gündüzünü oruçlu, gecesini ibadetle geçiren, sabah erkenden kılıcını çekerek Allah yolunda (savaşa) giden kimse gibidir. (Resûlullah s.a.v, orta ve işaret parmaklarını bitiştirerek:) Şu ikisi kardeş oldukları gibi, ben ve o cennette iki kardeş gibiyiz. (İbn Mâce,Edeb,6,Hadis No: 3680,II,1213)

(SEÇME HADİSLER, KAYNAK ESERLER-15, Diyanet İşleri Başkanlığı)

KUTLU DOĞUM HAFTASI:

14-20 Nisan       

1 yorum:

  1. 27. Hadis'e "şikâyete" ibaresini hangi kaynağa dayanarak yerleştirdiniz ?

    YanıtlaSil