3 Mayıs 2011 Salı

MERHAMET GÜNÜ (ERKAM TAKVİMİ ARKASI)

MERHAMET GÜNÜ (ERKAM TAKVİMİ ARKASI)


Rasûlullah (s.a.v), cezalandırmaya gücü yettiği halde, kendisine pek çok kötülüklerde bulunan kimseleri affetmiş, hatta herhangi bir îmâ ile dahi olsa suçlarını başlarına kakmamıştır. Çünkü Allah Rasûlü (s.a.v), müslüman veya kâfir hiç kimsenin kötülüğünü istemez, herkese büyük bir edeb ve ahlâk ile muamele ederdi.

Mekke'yi kan dökmeden fethettiği zaman, yirmi bir senedir kendisine her türlü düşmanlığı yapan insanlar, huzûrunda toplanmış hükmünü bekliyorlardı. Onlara:

- "Ey Kureyş topluluğu! Şimdi benim sizin hakkınızda ne yapacağımı düşünüyorsunuz?" diye sordu. Kureyşliler:

- "Biz senin hayır ve iyilik yapacağını umarak 'Hayır yapacaksın!' deriz. Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin, kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun!.." dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v):

- "Ben de Hz. Yusuf (a.s)'un kardeşlerine dediği gibi: 'Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok! Allah sizi affetsin! Şüphesiz O, merhametlilerin en merhametlisidir.' (Yusuf,92) diyorum. Haydi gidiniz, artık serbestsiniz!" buyurdu. (İbn-i Hişâm,IV,32;Vâkıdî,II,835;İbn-i Sa'd,II,142-143)

Ve o günü "Yevmü'l-Merhameh: Merhamet Günü" olarak isimlendirdi... (Vâkıdî,III,352; Ali el-Müttakî,Kenz,30173)


Hadis-i Şerif: "Yatsı namazını cemaatle kılan, GECENİN YARISINI ihya etmiş olur. Sabah namazını da cemaatle kılan, BÜTÜN GECEYİ ibadetle geçirmiş gibi olur."

Hadis-i Şerif: “Sizden biri güzelce abdest alır, sonra namaz kılmak için çıkarsa, sağ aya­ğını her kaldırışında Allahu Teâlâ ona bir sevab yazar, sol ayağını her koydu­ğunda da Allah celle celaluhu bir günahını affeder. (Artık o kimse) isterse adımlarını küçültsün, isterse büyültsün (serbesttir.) Eğer o, mescide gelir ve cemaatle namaz kılarsa onun günahları bağışlanır. Eğer mescide geldiğinde insanların namazın bir kısmını kıldıklarını, geriye namazın bir kısmını kaldığını görürse, yetiştiği kısmı (cemaatle) kılar, geri kalan rek’atleri de tamamlarsa, o kimse de bağışlanır. EĞER MESCİDE GELDİĞİNDE, İNSANLARIN NAMAZI KILMIŞ OLDUKLARINI GÖRÜRSE VE NAMAZINI KENDİ BAŞINA KILARSA , AYNI ŞEKİLDE BAĞIŞLANIR.”

(Erkam Takvimi Arkası)



Ne güzelsin yâ Rasûlallah!!



"Men lâ yerham, lâ yurham."



.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder